понеделник, 18 юни 2012 г.

За посядането и смелостта, госпожо Найденова


Госпожо Найденова, 

не следя с особен интерес рубриката ви, освен в случаите, когато гост не ви е Бойко Борисов. Тогава се забавлявам искрено. Особено на вметките ви „Хайде господин премиер, днес да не говорим за магистрали“ и кроткото ви и търпеливо мълчание в последствие, когато бащицата разказва за всеки сантиметър път, магистрала и лентичка, която е прибрал в джоба си. Не забелязвам да прекъсвате премиера. Не забелязвам да го прекъсвате. Не съм ви чула да поискате извинение от Бойко Борисов нито за пържолките за кучето, нито за непрестанната благодарност, която той изисква от обществото. Не съм ви виждала да му задавате въпроси настървено. Тогава сте кротка, балансирана, напълно питомна.

Гледах и разговорът ви с Петко Цветков вчера. Гледах го с отврат, нежелание и погнуса. Не по друга причина, а защото смелостта ви избуя изведнъж. Не на правилното място.  Върху един малък човечец. Защо, госпожо Найденова? Защо не сте така смела с Бойко Борисов? Защо не искате да се извини? Защо не го прекъсвате с думите, че вие сте домакин и вие определяте темпото на разговора? Защо не говорите върху изказванията на премиера? Защо му позволявате да бърза за мач, неглежирайки и вас и зрителите ви. Нима и снощи нямаше мач? Може и Петко Цветков да е искал да го гледа, но не ви го сподели в ефир.

Знаете ли… бях на протестите. Първо като гражданин, второ като журналист. Не забелязах вашата особа там.  А там бяха усмихнати, интелигентни, млади хора. В третия ден на протеста са появиха провокатори. Но нямаше кой от „големите медии“ да покаже първите два и да обясни, че националистически организации се появиха като провокатори. Това е детайл, който или не знаете, или не ви е удобен да знаете.

Но пък знаете, убедена съм госпожо Найденова, онзи стар принцип „Не е важно какво се е случило, важното е как го разказваш“. В момента между вас и министър Цветанов, който твърди, че протестите са средище на организирана престъпност, няма особена разлика. В момента между вас и министър Найденов, който поиска малките общини да защитят правителството няма особена разлика.

И те като вас изслушват с разбиране господин премиера. И те като вас са смели, когато пред тях стои обикновен човек.

Наскоро един приятел ми каза, че човек разсъждава със задника си – на какъвто стол седне, така започва да мисли. Това е общовалидно за чиновниците. Уви и за нашата гилдия. Грешката е там, че журналистите се опитват да се наместят на удобен стол. Трябва да сте права, с кецове и да тичате с протестиращите. Тогава бих разбрала мнението ви, макар и негативно. Докато ние тичахме с тях, вие стояхте в апаратната, нали? Или още по-лошо – стояхте си вкъщи и скролвахте нервно по сайтовете на агенциите.

Знаете ли, госпожо Найденова, колкото пъти аз и няколко колеги, казвахме на протестиращи, че сме журналисти, виждах по лицата им потрес. Те не ни харесват, защото повечето от нас искат да поседнат за малко ако не на удобен стол, то поне на колянцето на премиера. И не ни харесват с право. Защото от такава „журналистика“ няма смисъл. От подобна медийна независимост няма файда.

Иде реч за смелостта. Истинската смелост, госпожо Найденова, е да прекъснете премиера. Не Петко Цветков. Истинската смелост е да излезете от студиото и да се сблъскате с хората, които вече имат смелостта да кажат защо не харесват журналистите. Защото журналистите се смърсяват с властта.

Впрочем, аз също не харесвам повечето журналисти. Защото търсят удобната смелост. Тази, която няма да наруши съня им и която ще доведе до покана за „заслужен отдих“ на министерско колянце. Само такава смелост има в телевизионния ефир. Само такава смелост се лее от епистоларните размисли на вестниците. И така ... смело медиите застават като щит на властта. Също като щитовете на МВР, заради които наш колега безмалко да е със счупено ребро.

P.S. Адски съжалявам за колегата Иван Филчев. Той е пич.

Иначе..адски съжалявам и за колегите като цял. Те вероятно са добри хора, разгледани поотделно. Вероятно средата ги е изморила и искат да поседнат... за да помислят със задника си. 

Поздрави,
Полина Паунова

36 коментара:

Антон Георгиев каза...

Браво! Ето това е смелост ... поздравления.

Анонимен каза...

Браво за статията...трябва да се казват нещата, за което искрено Ви благодаря. С пожелание да продължавате да бъдете обективна както сега...майната й на журналистическата проституция (и аз съм журналист, а сега и блогър-хейтър)

bobian каза...

Паунова, първо научи правописа. Защото на третата груба правописна грешка просто забравям за готината ти идея да оплюеш Найденова заедно с всички и спирам да те чета. Аман от балони!

Анонимен каза...

БобиАн, дай да те видим теб как пишеш, а? Пу̀ски един линк да четем...

Unknown каза...

Браво за статията, смелостта и откровенността!!!! А за БобиАн......................... няма смисъл да се отклоняваме от важното! БобиАн (не знам в какъв род е това същество) е ясно на всички, че е малцинство :))))

Unknown каза...

БобиАн, наистина ли най-важно, за теб, в журналистиката е правописа? А какво да кажем за правоговора? За правомисленето? За правокултурното поведение? Не, те явно не са важни за теб. Журналистите, които пишат с плам е нормално да допускат малки и незначителни грешки, които най-педантичните читатели биха забелязали, но да ти кажа, аз предпочитам пламени и искрени изказвания, такива, които вълнуват пред добре напусани и подредени конформизми. Много ми се иска тази статия да достигне до повече хора и да имаме повече журналисти, които не се боят да са неудобни за властта, защото само така медията ни ще стане истинска Власт.

Chivas каза...

@БобиАн, защо все ще се намери кой да оплюва? Ако за теб правописът е по-важен от съдържанието, жалко!

На свой ред и аз да благодаря за чудесната статия! Любопитно ми е как би я коментирала г-жа Найденова, но знам, това ще стане на куково лято.

sandra M каза...

"добре напусанo" - @Иван Атанасов - da (sega na men shte kajat "pishi na kirilica"), nali malkite greshchici nqmali znachenie?;)

a "pedantichniqt chitatel" e neshto losho taka li? Jalko! Zashtoto tochno tezi koito vojdat detaili sa dostatuchno kritichni i mogat da mislqt samostoqtelno. Poneje v BG tochno detailite sa problema, nqkoq malka skrita podrobnost koqto nikoi ne zabelqzva i koqto posle se okazva sushtinata na problema.

i tova che obsujdam tova, ne oznachava che drugite neshta kato "правоговор", "правомислене", "правокултурно поведение" i t.n. ne sa mi vajni. No logikata "shtom taka, sledovatelno taka" si e vasha, ok.

obedMarsh каза...

Но защо само г-жа Найденова? Ами Николча , Виктор, Анна, Миролюба, Цвети... и т.н. Къде е справедливостта тук. Чиста женска злоба е т'ва г-жа Паунова ;)!
А, забравих да ви благодаря за глътката въздух!

bobian каза...

Явно някои хора не разбират (или не желаят да разберат), че когато човек тръгне да критикува, трябва първо да погледне себе си! И за каква смелост я поздравявате, апропо, като Фейсбук е взривен от подобни мнения? Разбира се, Найденова беше отвратителна. Но тук, както виждам, е пълно със слепи клакьори на Пауна. Много на брой. Организирани. Така че дискусия не може да се получи.

varnasummer каза...

+1

Niki Zhelyazkova каза...

Статията е много добре написана,а тези,които се чувстват засегнати да не я четат...Найденова беше отвратителна.И какво като фейсбук е взривен от негативни мнения за случващото се в България?Сигурно има нужда вече нещата да се назовават с истинските им имена .22 години овчедушие е достатъчно време да се освести всяка овца,а някои ни наричат и ХОРА...

ВещицЪ каза...

@БобиАн... Мислех да напиша нещо смислено, но ти отворих профила и видях ТИ какво пишеш. И се отказах. На фона на хороскопите, холивудските звИзди, секса и "диетите" извадени като от някой женски парцал не мисля, че има смисъл.

Борис Вълков каза...

Чудесна статия:)

Борис Вълков каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
bobian каза...

Тук е пълно с ненормалници... Тук се преследва всяко мнение, различно от кравешкия възторг! Та не разбирате ли, че така само правите мечешка услуга на девойката, като преследвате инакомислещите?! Да, аз съм малцинство и се гордея с това. Пази, Боже, от организираната посредственост...

Unknown каза...

Само една забележка - Петко Цветков не е обикновен човечец. той просто е културен и възпитан. Затова предпочете да си замълчи вместо да и отговаря.
Вальо

Надето каза...

Добре, че най-после се намери един, който да отбележи на какъв човек се опита да затвори устата Найденова. Благодаря,Вальо! Така се е подписал и го подкрепям. Г-н Цветков не е "човечец", а Човек! Благодаря и на него за това, че устоя на тази помия.
Надето

Unknown каза...

Диана Найденова е журналистка с лош професионален стил на водене. Спрямо Бойко Борисов се е държала по абсолютно същия начин, но той успява да я контрира.
Вчера интервюто й беше далеч от журналистическите правила и норми, донякъде обяснимо от инцидента. Най-безсмислената теза е, че БТВ обслужва интересите на правителството, при положение, че вътре е Слави Трифонов, а и телевизията се контролира от Красимир Гергов

Yuli каза...

Супер!

gili каза...

Аз питам къде е СЕМ след едно такова интервю? Къде е журналистическата гилдия, ако не някой назначен орган, да зашлеви шамар на тази самозабравила се „журналистка“? Всяко чудо за 3 дни. Сега еколозите са вкарани в работна група с едни други „еколози“, а правителството за пореден път го играе неутрално – те не водят преговори за текстовете, които те са предложили, а пускат странични кучета да се заиграват по НПО-шки. После ББ пак ще може да каже спокойно – ами аз нямам нищо общо, аз дадох шанс на всички заинтересовани страни да се изкажат и да вземат решение, те се караха 1 месец и накрая аз трябваше да се намеся като арбитър, а не че имам и защитавам определен интерес и взех решение. Някак много удобно това ще съвпадне с летните почивки, когато София е празна, протестиращите, а и всички на които те искат да направят впечатление ще са на море, а управляващите ще вземат решение по закона точно преди да разпуснат парламента във ваканция…. край, мача е свирен.
Но за да не е е това края, въпроса е, поне ще започне ли един диалог за странични теми и „по-малки“ проблеми, които да тръгнат от този протест – етиката в журналистиката, като една такава тема……

boyan каза...

бТВ и нейните журналисти съвсем не са основен проблем на обществото. Нито пък горите, дето няма кой да погледне. Нали не мислите, че при толкова празни хотели в Банско, някой ще инвестира в още нещо там?!
Вижте образованието, вижте инвестициите и работните места - това е, което трябва да оправим първо. А бТВ ще ги оправи пазара, не ги мислете тях.

И да - като седне някой да пише нещо - да го пише грамотно. Иначе става като на свинче звънче...

Анонимен каза...

хубав и точен коментар. по принцип не харесвам точно този начин на протест, но след като гледах г-жа найденова ми стана ясно, че трябва да се включа активно. в противен случай найденова, подобните на нея дупедавци и мутрите, които в момента са се добрали до ръководството на дължавата, ще си помислят, че на никого не му дреме.

ckc каза...

Боряна АНТИМОВА bobian нз как да те нарека но момичето пише доста по-значителни неща от теб вижте нейния блог "Боряна АНТИМОВА - Палав секс без задръжки" .. заври се някаде и не се показвай повече

Ines каза...

извън това, че ми хареса написаното в статията, извинявайте, ама прав/а е БобиАн за правописа - когато някой се самоопределя като журналист, длъжен е да е грамотен! независимо от темпото на писане и пламенните чувства! 'щото аман от неграмотни у нас!

Danny_ каза...

Абе писна ми от "УМНИЦИ" дето се мислят за много грамотни!!! Много правилно е написана статията, а това, че на клавиатурата ще пропуснеш дадено копче или ще го натиснеш, но няма да произведе буква, защото не е натиснато хубаво, това не означава, че човека е неграмотен!!!!!!!!!!!!!!
ВЪПРОСА Е ДРУГ: МИСЛИТЕ ЛИ, СИГУРНИ ЛИ СТЕ, УБЕДЕНИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ВИЕ ПИШЕТЕ ПРАВИЛНО, ЗА ДА СЕ ИЗРАЗЯВАТЕ ДО КРАЙНОСТ И ДА НАБЕЖДАВАТЕ ЖЕНАТА В НЕГРАМОТНОСТ???!!! ПОСОЧЕТЕ И ГРЕШКИТЕ КАТО СТЕ ТОЛКОВА ОТВОРЕНИ, НО НИКОЙ НЕ И ПОСОЧИ ГРЕШКИТЕ ДОКОЛКОТО ВИЖДЯХ... Ама не - ние трябва да плюем винаги и по всяко време, защото това е вродена българска черта, постоянно да оплюваме... Някои хора са просто жалки...
АЗ НЕГРАМОТНИ ГРЕШКИ НЕ ВИДЯХ! ВИДЯХ САМО ТЕХНИЧЕСКИ ГРЕШКИ! САМО ЗНАЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ИСТИНСКИТЕ ХОРА, ВИЕ НЕ СТЕ БЪЛГАРИ! БАЛОНИТЕ СТЕ ВИЕ, А НЕ ЖУРНАЛИСТКАТА!!!!!!!!!!!!!
БобиАн и останалите балони - научете се да не използвате гнусните турцизми и тогава правете забележки на останалите, свързани с правописа, защото повечето от вас го правят!!!!!!!

П.С.: Браво за статията! Страхотна е и много обективна! Да, наистина статията се преповтаря с много, с хилади други мнения, но това не означава, че е преписана!!! Ама онези плюещи кобри няма как да го разберат, защото са ограничени злобни хора!!! Самият аз докато четох статията ви, останах очарован от грамотния начин, по който е написана и забелязах само една-две ТЕХНИЧЕСКИ грешки, но онези ограничени изказвания на БобиАн и другите, много ме вбесиха!!! Продължавайте все така! Вие сте един от малкото, грамонтни и правилно пишещи хора г-жо или г-це Полина Паунова. Не обръщайте внимание на комплексари, които обиждат останалите хора, че са послушни крави, а не виждат, че ще се одавят в лайната на собствената си злоба!!!

Danny_ каза...

Абе писна ми от "УМНИЦИ" дето се мислят за много грамотни!!! Много правилно е написана статията, а това, че на клавиатурата ще пропуснеш дадено копче или ще го натиснеш, но няма да произведе буква, защото не е натиснато хубаво, това не означава, че човека е неграмотен!!!!!!!!!!!!!!
ВЪПРОСА Е ДРУГ: МИСЛИТЕ ЛИ, СИГУРНИ ЛИ СТЕ, УБЕДЕНИ ЛИ СТЕ, ЧЕ ВИЕ ПИШЕТЕ ПРАВИЛНО, ЗА ДА СЕ ИЗРАЗЯВАТЕ ДО КРАЙНОСТ И ДА НАБЕЖДАВАТЕ ЖЕНАТА В НЕГРАМОТНОСТ???!!! ПОСОЧЕТЕ И ГРЕШКИТЕ КАТО СТЕ ТОЛКОВА ОТВОРЕНИ, НО НИКОЙ НЕ И ПОСОЧИ ГРЕШКИТЕ ДОКОЛКОТО ВИЖДЯХ... Ама не - ние трябва да плюем винаги и по всяко време, защото това е вродена българска черта, постоянно да оплюваме... Някои хора са просто жалки...
АЗ НЕГРАМОТНИ ГРЕШКИ НЕ ВИДЯХ! ВИДЯХ САМО ТЕХНИЧЕСКИ ГРЕШКИ! САМО ЗНАЕТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ИСТИНСКИТЕ ХОРА, ВИЕ НЕ СТЕ БЪЛГАРИ! БАЛОНИТЕ СТЕ ВИЕ, А НЕ ЖУРНАЛИСТКАТА!!!!!!!!!!!!!
БобиАн и останалите балони - научете се да не използвате гнусните турцизми и тогава правете забележки на останалите, свързани с правописа, защото повечето от вас го правят!!!!!!!

П.С.: Браво за статията! Страхотна е и много обективна! Да, наистина статията се преповтаря с много, с хилади други мнения, но това не означава, че е преписана!!! Ама онези плюещи кобри няма как да го разберат, защото са ограничени злобни хора!!! Самият аз докато четох статията ви, останах очарован от грамотния начин, по който е написана и забелязах само една-две ТЕХНИЧЕСКИ грешки, но онези ограничени изказвания на БобиАн и другите, много ме вбесиха!!! Продължавайте все така! Вие сте един от малкото, грамонтни и правилно пишещи хора г-жо или г-це Полина Паунова. Не обръщайте внимание на комплексари, които обиждат останалите хора, че са послушни крави, а не виждат, че ще се одавят в лайната на собствената си злоба!!!

Danny_ каза...

Извинявам се за двойния коментар, но някак си ми се бъгна браузъра... :(

П.С.: скс е напълно прав/а!

Полина Паунова каза...

Очевидно е време и аз да се иСкажа ;-))) Сега... ако БобиАн се е почувствала засегната от правописните грешки... не знам как да постъпим. Освен да се извиня с дълбок поклон пред нея и ако все още се радвам на разположението й да ми подари правописен речник.

А сега сериозно - не съм чела текста втори път, след като го написах, докато пих сутрешното си кафе. Прави сте в критиките си - трябва да се пише грамотно. Претендирам, че съм чела повече книжки от Винету, та затова нямам оправдание.

Иначе, знам откъде идва цялата агресия на Боряна. Причината няма да коментирам, защото е най-малкото не особено възпитано.

На всички останали - не ви познавам, благодаря за хубавите думи. Усмихвайте се и не позволявайте на никой журналист да ви се качва на главата. Ние работим заради вас, макар че в момента се получава "въпреки всичко" :)

House M.D. каза...

Три професии за строго забранени за умните, честни и достойни люде - политик, журналист и Ушев!

Alexander Tsankov каза...

Браво! Само това мога да ти кажа. ^^ Надявам се да има повече журналисти като теб, въпреки че с този хъс надали ще те вземат между големите пари... и все пак Успех ^^

Unknown каза...

Поли, много хубав текст! Силен, точен и съвсем навреме. Не казвам "хубав", защото съм чакала някой да напише истината точно за това интервю - тя е повече от очевидна.А по-скоро заради всичко останало, което казваш. То трябва да се чуе и осъзнае.

monom- каза...

Диана,показа ,че е "ниска топка"!!Колкото до позицията на бТВ тя има дежурно оправдание с ..това е "Външна продукция"и си заравят главЪта в пясъка!!Тъжно и тъпо,но ги търпим!!БРАВО ПОЛИНА!!

cristo каза...

Простотията на "журналистката" е огромна, но и Вие не сте права.
Първо - тя не спря да прекъсва и Бойко Борисов, когато й гостуваше. Опитваше се да вкара разговора от сериозна посока в посока към клюки и сплетни. И когато той с достойнство й отговаряше с мълчание, тя отговаряше сама от негово име. Накрая премиера не издържа и я сряза много готино!
Второ - не е "Истинската смелост да прекъснете премиера". Да се прекъсне обикновен човек е обида за него, да се прекъсне представител на група хора е обида за цялата група, но да се прекъсне Премиер, Президент или Председател на Народното събрание е обида за цялата държава - това е предателство към нацията! И в никакъв случай не е смелост и героизъм! И това няма нищо общо с отношението към личностите на тези хора, защото обидата не е към личността, а е към държавата. (Някой да е виждал американски журналист да взима думата на президента им? Никой не оспорва патриотизма на американците, нали?)

Полина Паунова каза...

Самото управление на тези хора е обида към държавата. Така че не мога да се съглася с теб. ;-)

g_gradev каза...

Мислих си... кой би бил подходящ интервюиран, който няма да се огъне пред психо-атаката (като стил) на Диана и дори би се държал аналогично и би превърнал атаките й в свое оръжие. Внезапно в спомените ми изплува една старичка среща в "Челюсти" - със Стефан Гамизов. Тогава Диана "си намери майстора" и в края на интервюто беше "пълен туш" като аргументи и психически. Тогава разбрах, че Диана обича провокацията, но еднопосочно - от нейна страна да е. И че никак не е готова гостът в студиото да се държи нападателно и дръзко. Така си е свикнала - удобството на домакина в студиото е априорното психическо предимство. И Диана, бих казал, злоупотребява неприкрито с това.